سال ۲۰۰۵ میلادی به عنوان سال جهانی فیزیک انتخاب و اعلام شده است. در خصوص هدفها و برنامههای محلی، منطقهای و جهانی آن بحثهای مفصلی در جریان است. یکی از این بخشها اثر علم فیزیک و فیزیکدانان در انواع فناوریها، هنرها، فلسفه، جهان بینی و رفتار انسان است. حال این پرسش مطرح است که آیا علم فیزیک یا فیزیکدانان در مدیریت هم، اثر چشم گیری داشته یا دارند؟
بسیاری از موضوعها و مفاهیم فیزیک پیامدهای کاربردی داشته و در فناوری ها موثر بوده است. پزشکان برای تشخیص بیماری ها از انواع وسایل ساده مانند دماسنج و فشارسنج، گوشی طبی (استتوسکوپ) تا دستگاه های بسیار پیچیده مانند میکروسکوپ الکترونی، لیزر و هولوگراف که همه براساس قانون های فیزیک طراحی و ساخته شده استفاده می کنند.
روش دقیق مطالعه و شناخت طبیعت روش علمی است . روش علمی شامل مراحلی است که از مسئله آغاز می شود و با بیان فرضیه ، جمع آوری اطلاعات ، بررسی فرضیه ، تنظیم قانون و بیان نظریه ادامه می یابد . یکی از روشهای جمع آوری اطلاعات آزمایش است که در این مقاله مورد بحث قرار می گیرد . در ایران فعالیت آزمایش شامل خواندن و نوشتن ، نمایش ، کار در آزمایشگاه و پژوهش در جامعه بوده است که در زیر توضیح داده می شود .
ناسا پایینترین دمای جهان را میآفریند
| تاریخ ارسال: ۱۳۹۷/۲/۳۱ |
محققان ناسا دستگاهی را به ایستگاه فضایی بین المللی ارسال می کنند که قادر است دمای محیط را تا 10 میلیارد برابر خلاء فضا پایین بیاورد. صفر مطلق سردترین دمای موجود در جهان و دستیابی به آن غیرممکن است، زیرا در این دما اتم ها کاملا متوقف می شوند. اما ابزار Cold Atom Laboratory قادر است ابری از اتم ها را تا یک ده میلیاردم درجه بالاتر از صفر مطلق خنک کند. این کار باعث کاهش فوق العاده سرعت حرکت اتم ها و شکل گیری یک پدیده میکروسکوپی کوانتومی می شود.
از اینشتین بیاموزیم
| تاریخ ارسال: ۱۳۸۴/۵/۱۲ | نویسنده: آقاي جواد عليزاده |
رویدادهای طنزآمیزی در زندگی اینشتین رخ داده و سخنهای طنزآمیزی از وی به جا مانده است. برای مثال، وقتی اینشتین با یکی از استادان همکارش روی پلی قرار ملاقات گذاشت، همکارش گفت: ولی این دور از شان شما است که روی پل منتظر من باشید و باعث شرمندگی من خواهد شد. اینشتین پاسخ داد: چه فرق میکند، کاری که من میکنم یعنی فکر کردن، در همه جا می توان انجام داد، چه روی پل، چه زیر پل، چه پشت میز!
خورشید کوچکتر است
| تاریخ ارسال: ۱۳۸۶/۹/۲۵ |
بر پایهی بررسیهای تازهای ادعا شده که خورشید کوچکتر از آن چیزی است که تصور میشود. اگر این گونه باشد، آنگاه ویژگیهای دیگر خورشید مانند دمای درونی و چگالی آن نیز اندکی با محاسبات پیشین تفاوت خواهد داشت. آگاهی از درون خورشید مهم است زیرا میتواند به دانشمندان کمک کند دربارهی آب و هوای فضا پیشبینیهایی انجام دهند و به پرسشهایی دربارهی سامانهی خورشیدی پاسخ دهند.
فیزیک و پول
| تاریخ ارسال: ۱۳۸۴/۵/۶ |
در کشورهای زیادی، البته به جز کشور ما ایران، با چاپ تصویر فیزیکدانان بزرگ روی پولها، یاد آنان گرامی داشته شده، از تلاشهای آنان سپاسگزاری شده و توجه جامعه را به اهمیت دانش و دانشمندان جلب کردهاند. یکی از علاقهمندان فیزیک تصویر برخی از این پولها را در صفحهی به نمایش گذاشته است. امید داریم چنین کاری در کشور ما نیز مورد توجه قرار گیرد. ما از قزاقها کمتر نیستیم!
این طور که در شناسنامهام قید شده، من در دوم اسفند سال 1299 هجری شمسی در یک خانواده یزدی مقیم کرمان، در کرمان متولد شده ام. پدرم شغل آزاد داشت و مادرم خانه دار بود. آنها از یک فرهنگ مذهبی خوبی برخوردار بودند؛ بخصوص مادرم که دختر امام جماعت یکی از قصبات یزد بود.
طرح سراسری دانشآموز پژوهنده برگزار میشود
| تاریخ ارسال: ۱۳۸۶/۱۲/۲۱ |
اتحادیه انجمنهای علمیآموزشی معلمان فیزیک ایران، طرح آموزش پژوهشمحور، دانشاموز پژوهنده را با همکاری وزارت علوم، تحقیقان و فناوری و پژوهشسراهای دانشآموزش برگزار میکند. در این طرح دانشاموزآن پس از فراگیری چگونگی انجام یک پژوهش عملی و نگارش گزارش آن، موضوعی را برای پژوهش برمیگزینند و گزارش انجام آن را برای دبیرخانهی طرح میفرستند.
من در سال 1926 در روستای جانگ که بخشی از هند تحت اشغال انگلیس بود و اکنـون جزء پاکستان است ،متـولد شـدم . پدرم معلـم و کارمنـد آموزشـی در اداره آموزش و پرورش و مادرم خانه دار بود . شش برادر و یک خواهر داشتم . خانواده ام اصلا" ثروتمند نبودند . پدرم توجه بسیار زیادی به تکالیف مدرسه من نشان می داد و برایم آرزوهای بزرگی درسر می پروراند .
هر از چندگاهی یک بار کیهان شناسان به دردسر می افتند، عصبی می شوند و فریاد می کشند، از دست جهانی که نابسامان تر از آن چیزی است که بتوان برای آن دلیلی ذکر کرد. در قرن پانزدهم و شانزدهم، کپلرنیک، کپلر و نیوتن نشان دادند که زمین فقط یکی از بسیار سیاراتی است که پیرامون یکی از ستارگان بسیار می گردد و بدین ترتیب تصور قرون وسطایی از جهان کوچک و بسته را که بسیار آسان و مناسب هم بود، ویران کردند.
آیا اصلهایی ژرفتر از عدم قطعیت و عدم موضعیت وجود دارد؟
آلبرت اینشتین در سال ۱۹۲۶ نوشت: «مکانیک کوآنتوم بسیار باشکوه است. اما ندایی درونی به من میگوید کوآنتوم هنوز مفهومی واقعی نیست.» پس از سالها که نظریهی کوآنتوم به بلوغ رسیده است، آن ندا آرامتر شده است، اما هیچ گاه خاموش نشده بود. در بطن همخوانی ستایش آمیز از نظریهی کوآنتوم، همیشه زمزمهای مبهم به گوش رسیده است.
مجموعه کتاب فرزانگان، که از سوی دفتر انتشارات کمکآموزشی منتشر میشود، به معرفی شخصیتهای علمی و فرهنگی سدههای پیشین ایران و جهان اسلام میپردازد. در هر جلد از این مجموعه زندگینامهی یک شخصیت علمی یا فرهنگی در چارچوب داستانی کوتاه مرور و گزیده آثار علمی و فرهنگی او نیز معرفی میشود.
مادری به کودک بازیگوش خود نصیحت میکرد که اگر زیاد بازی نکنی، یکی از بزرگان دنیا خواهی شد. کودک گفت: ولی مامان، اینشتین هم بازی میکرد. مادر پاسخ داد: هرگز با او بازی نکن!