نخستین دودمان فرمانروا در تاریخ اساطیری و حماسی ایران زمین «پیشدادیان» بودند. پیشداد به معنی «اولین کسی که قانون آورده است». در شاهنامه فردوسی نخستین پادشاه پیشدادی «گیومرث» (کیومرث) (کیومرس) بود که در متون اوستایی و باستانی نخستین انسان آریایی و اولین فرمانروا بوده و مطابق متون اساطیری بعد از اسلام نخستین مرد کیومرث و نخستین زن «مردیانه» بود.
آنچه ابنسینا از ایران باستان آموخت
| تاریخ ارسال: ۱۳۹۲/۴/۱۸ |
ابنسینا پرآوازهترین کتاب پزشکی به نام قانون فی الطب (قانون در پزشکی) را نوشت. او برای نوشتن این کتاب از آثار پزشکان پیشین بهره گرفت. یکی از آن پزشکان، شاپور پسر سهلِ کوسج بود که کتابی ارزشمند قراباذین را نوشته بود. این کتاب راهنمای ساختن دارو در بیمارستان گندیشاپور و دیگر بیمارستانهای دورهی اسلامی بود. این کتاب بیش از 300 سال مهمترین کتاب مرجع داروسازی به شمار میرفت. بیشتر
بخش داروسازی کتاب قانون ابنسینا بر پایهی کتاب داروسازی شاپور است.
نگارگری ایرانی در بزرگترین بنیاد علمی و فرهنگی جهان
| تاریخ ارسال: ۱۳۸۸/۵/۱۹ |
بنیاد اسمیتسونین یکی از بزرگترین بنیادهای علمی و فرهنگی جهان است که نزدیک بیست موزه را اداره میکند. بیش از 2200 اثر هنری در بخش دورهی اسلامی نگهداری میشود که بخش چشمگیری از آن کار هنرمندان ایرانی است. در بخشی از پایگاه اینترنتی این بنیاد، نسخهی بسیار زیبایی از هفت اورنگ جامی عرضه شده است که میتوانید صفحه به صفحه آن را با بزرگنمایی دلخواه ببینید.
آریستاگوراس که هزینهی بسیاری برای لشکرکشی به ناکسوس پرداخته بود و از بازخواست آرتافرنه میترسید، تصمیم گرفت شورشی در ایونیا بر پا کند. او به اسپارت رفت اما با وجود سخنان فریبندهاش، شاه اسپارت از او خواست هرچه زودتر از آن شهر برود. سپس آریستاگوراس به آتن رفت و در مجمع عمومی آن شهر سخنرانی کرد. سرانجام آریستاگوراس با وعدههای بسیار توانست مردم آتن را با خود همراه کند. به نظر میرسد چنانکه هردودوت میگوید: «فریب دادن جمع آسانتر از فریب دادن فرد است.»
المپیک 2008 پکن گرچه برای ما ایرانیان چندان خوشایند نبود اما جشن آغازین آن نمایشی از برتری پوشاک ایرانی بر پوشاک دیگر مردمان جهان بود. در این جشن باشکوه فقط نورافشانی و آتشبازیهای رنگارنگ چشمها را خیره نکرده بود، بلکه مردمانی از سرزمینها و فرهنگهای گوناگون که همگی پوشاک به نسبت یکسانی پوشیده بودند، در راهپیمایی آرام و آراستهی خود شکوه پوشاک ایرانی را پیش چشم جهانیان به رخ کشیدند!
در اندیشهی همهی مردم کشور خود باش
| تاریخ ارسال: ۱۳۸۸/۵/۲۶ | نویسنده: دكتر محمد دبيرسياقي |
دهخدا ادامه داد فرض کنیم طرفداران دکتر مصدق که کشته شدند گناهکار باشند، زن و فرزند و نانخورهای آنان که گناه ندارند. حالا نان آنها را که فراهم میکند؟ شکم بچههایشان را که سیر میکند؟ چه دستگاهی به فکر زندگی آنها است؟ بعد هم آن پیرمرد چه کرده بود که الان باید کنج زندان باشد؟ گناهش چه بود؟ اینکه میگفت شاه باید سلطنت کند نه حکومت کجایش عیب دارد؟
در تاریخ اندیشههای سیاسی، رسم بر این است که پژوهشگران ابتدا اندیشههای یونانی را کاوش میکنند. اما خواجه نظام الملک طوسی پیرو هیچ مکتب سیاسی که از یونان و روم باستان به ارمغان آورده باشند، نبود. اگر گفتههای خواجه و خط مشی او را در مدت نزدیک به سی سال وزارت در دستگاه سلجوقیان بررسی کنیم، چیزی جز گسترش عدالت اجتماعی، مبارزه با ستم و تشویق به نشر علم نمیبینیم.
بفرمایید غذای پنج هزار ساله بخورید
| تاریخ ارسال: ۱۳۸۹/۱/۲۸ |
بررسیهای باستانشناسان روی مواد مصرفی و ترکیبات غذایی ساکنان شهر سوخته نشان میدهد که آنها از تغذیه سالم برخوردار بودهاند و همهی پروتئینها، ویتامینها و ترکیبات مورد نیاز زندگی را در جیره غذایی خود مصرف می کردهاند. مردمان شهر سوخته از تمام طبیعت پیرامون خود به نحو شایستهای بهرهبرداری میکردند. گویا در آن زمان دورریزی وجود نداشته و همه چیز در خدمت زندگی انسان و تعامل وی با طبیعت بوده است.
یخچال ایرانی، نوآوری ایرانی
| تاریخ ارسال: ۱۳۹۷/۵/۲۱ |
یخچال، یعنی جای نگهداری یخ، یکی از نوآوریهای کهن ایرانیان است. در زمستان حوضچههایی را از آب پر میکردند تا در شبهای سرد یخ ببندد. سپس لایههای یخها را به زیرزمینی میبردند که سقف گنبدی بلندی آن را میپوشاند. یخها را تابستان بیرون کمکم بیرون میآوردند و مصرف میکردند.
چرا یک یونانی زندگینامهی کوروش بزرگ را نوشت؟
| تاریخ ارسال: ۱۳۸۹/۲/۸ |
بخش بزرگی از کتاب کوروشنامه به گزارش لشکرکشیهای کوروش بزرگ، شیوههای جنگی وی و رفتارش با سپاهیان خود و قومهای شکستخورده اختصاص دارد. اما از آنجا که نویسندهی این کتاب یکی از شاگردان سقراط بوده، جایجای آن را با آموزههای اخلاقی درآمیخته است. گزنوفون در این کتاب به معرفی فرمانروایی بزرگ پرداخته است که نیکی به دیگران برایش از همهی شادیهای عالم لذتبخشتر بود.
ابران را چرا باید دوست داشت
| تاریخ ارسال: ۱۳۸۹/۵/۲۲ | نویسنده: محمدعلي فروغي |
اگر مهر من نسبت به وطن تنها از آن سبب باشد که خود از آن مرز و بوم هستم و بخواهم این عنوان را وسیلهی مغایرت خویش و بیگانه قرار داده و از اختلاف و نفاق بین مردم برای خود استفاده کنم این وطنپرستی نیست، خودپرستی است و مانند تعصب دینی آن جماعت از ارباب ادیان که اختلاف دین و مذهب و نفاق بین مردم را وسیلهی منافع و اعتبارات شخصی و فرقهای قرار میدادند، مذموم است و باید مردود باشد.
نه شرقی نه غربی نه تازی
| تاریخ ارسال: ۱۳۹۱/۶/۵ |
مهدی اخوان ثالث (1307- 1369) شاعر پرآوازه و موسیقیپژوه ایرانی است. او شاعری آگاه به شعر کهن ایران بود که به شعر نو روی آورد. سالها در مدرسه و دانشگاه به آموزش ادبیات پرداخت. با برخی برنامههای رادیویی مانند برنامهی شعر و موسیقی گلها همکاری داشت. شعر زمستان پرآوازهترین یادگار اوست. شعرهای او بسیار حماسی است. گرایش او به ایران و فرهنگ دیرپای آن در بسیار از شعرهایش بازتاب دارد. در این جا گزیدهی شعر «کهن بوم و بر» او را میخوانید.
20 فروردین: نهم آوریل 1977، همایش جهانی فناوری اتمی با شرکت صدها کارشناس از سراسر جهان در محل تخت جمشید آغاز به کار کرد و چهار روز به درازا کشید. سازمان انرژی اتمی ایران میزبان این همایش بود.